Kunstenaar Innemée, Hans

Hans Innemée

Hij werd tekenleraar aan allerlei landbouwscholen en speelde ’s avonds in de band. Af en toe werkte hij aan een linosnede. Later werd dat de monotype, een techniek die hij al op de academie leerde en waarbij een stuk dun papier op een met verf of inkt ingerolde glasplaat wordt gelegd en waarna dan met potlood op de achterkant wordt getekend. Met die honderden tekeningen gaat hij weer aan het werk, hij scheurt er elementen uit die hem bevallen en plakt die dan weer op papier of hout en vormt zo op een collageachtige manier zijn werk.

Ook al heeft hij zijn basgitaar aan de wilgen gehangen, zijn oude liefde leeft voort in de Engelstalige titels die hij aan zijn werk geeft. Als inspiratie voor zijn karikaturen noemt hij de Engelse komiek Tommy Cooper. Diens sketch rond zes eieren bracht Innemée er toe te gaan componeren met kippen, eieren en eierdopjes.

“Een schilderij moet suggereren. Hoe meer je de toeschouwer de kans geeft zelf naar betekenissen te raden, hoe rijker een schilderij is. Een kunstwerk moet je fantasie prikkelen, energie vrijmaken. Alles wat je voor de kijker invult, ontneem je hem. Daarom werk ik eraan om steeds meer weg te laten. Minder is meer”.

<< Terug