Kunstenaar Stips, Wouter

Wouter Stips – 1944

Vanaf 1990 was hij creatief directeur bij IDTV en Endemol. Na 15 intensieve televisie jaren besloot hij in 1995 weer terug te keren bij zijn oude liefde, het vrij schilderen.

In 1996 exposeerde hij voor het eerst in een speciaal voor die gelegenheid gehuurde en omgebouwde winkel aan de Denneweg in Den Haag. Daarna kwam alles in een stroomversnelling. Er volgden vele exposities en publicaties in binnen – en buitenland. Hij schreef en schilderde drie kunstboeken (1 in samenwerking met Huub Oosterhuis ) en werkt vanaf het najaar 2004 aan bronzen en keramische beelden voor exposities en in opdracht.

In korte tijd ontwikkelde hij een bijzondere eigen stijl. De vrolijkheid en absurdistische gekte spat van de schilderijen af. Ieder werk is een ode aan de herwonnen artistieke vrijheid. In zijn werk neemt Spits je mee in zijn associatief fantasierijke domein van wonderlijke mensdieren, cupido’s, paarden, vissen, appels, vogels en andere bizarre voorstellingen.

Opvallend is zijn overwegend lucide kleurgebruik met monochrome, ongemengde pigmenten, waar hij een enkele keer krijt in verwerkt. Bij elkaar vormt het een luchtig soort surrealisme. Stips legt zichzelf geen enkele limiet op, of het moet zijn dat hij soms afstapt van zijn visuele bombardementen en zich beperkt tot een rustige, verstilde compositie. Het werk van Stips is verhalend, theatraal-naïef, het stemt eerst in eerste instantie vrolijk, bij nader inzien tot nadenken.

Wouter woont en werkt in Hilversum (en regelmatig in Spanje). Hij is gehuwd met tv presentatrice/actrice Martine van Os.

<< Terug